Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: Hyperbaric oxygen treatment-υπερβαρικό οξυγόνο

Η χρήση του Υπερβαρικού οξυγόνου
Το υπερβαρικό οξυγόνο σαν θεραπευτικό μέσο για την βελτίωση των αυτιστικών παιδιών έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται, κυρίως τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η λογική για την χρήση του συνίσταται στο ότι μπορεί να αυξήσει και να βελτιώσει την εγκεφαλική κυκλοφορία και κατά συνέπεια να οξυγονώσει τις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που θεωρούνται υποξικές. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αίματος και οξυγόνου αρχίζουν να διεγείρουν τον εγκεφαλικό ιστό και συμβάλουν στην επαναφορά των ανενεργών νευρώνων. Ο εγκέφαλος των παιδιών αυτών αλλά και των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις, πάσχει από έλλειψη οξυγόνου και τα κύτταρα κάποιων περιοχών του εγκεφάλου ευρίσκονται σε μία κατάσταση νάρκης ή ύπνωσης.
Το υπερβαρικό οξυγόνου είναι σε θέση να φτάσει σε αυτές τις περιοχές να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει την αιματική ροή και να αναγκάσει τα κύτταρα αυτά να ΄ξυπνήσουν΄ , και οι επηρεαζόμενες περιοχές να αναγεννηθούν. Επιπλέον ο εγκέφαλος αυτών των παιδιών χαρακτηρίζεται από βαθμό οιδήματος. Το οίδημα αυτό χειροτερεύει ακόμη περισσότερο την έλλειψη οξυγόνου και θεωρείται υπεύθυνο για την σύγχυση και τα προβλήματα συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει αυτά τα παιδιά. Το υπερβαρικό οξυγόνο είναι σε θέση να ελαττώσει το οίδημα με αποτέλεσμα η νευρολογική λειτουργία να βελτιωθεί. Τα παιδιά μπαίνουν σε έναν θάλαμο  μαζί με έναν γονιό για 1 με  1 και 30 ώρα καθημερινα. Τα αποτελέσματα διαφέρουν απο παιδί σε παιδί όπως είναι φυσικό
Παρόλα αυτά.... Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο χρησιμοποιείται  δίχως να υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις και πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως υπάρχουν πολλά εμπόδια για την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στην ελλάδα με κυρίαρχο αυτό του κόστους εφαρμογής!Όμως, δεν παύει η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία να αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο που δίνει ελπίδες σε αυτά τα παιδιά και δύναμη στους γονείς τους να συνεχίζουν τον δύσκολο  αγώνα προσφοράς μιας καλύτερης ζωής των αγαπημένων παιδιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου