Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΑΥΤΙΣΜΟΣ


Είναι ένα σύνολο νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
 Τα κύρια χαρακτηριστικά του:
  •   έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης
  • επικοινωνιακές δυσκολίες
  • επαναληπτική και στερεότυπη συμπεριφορά
  • αισθητηριακές διαταραχές(με τις αισθήσεις είτε να υπερλειτουργούν είτε να υπολειτουργούν)                               
 Ο αυτισμός είναι η πιο σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή εν αντιθέσει με το σύνδρομο Asperger του οποίου τα συμπτώματα είναι πιο ήπια(υπάρχει φυσιολογική ομιλία αλλά διατηρούνται πολλά χαρακτηριστικά παθολογικής συμπεριφοράς)
Συνήθως εμφανίζεται στη γέννηση ή στα πρώτα 2μιση έτη ζωής του παιδιού. Τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά έχουν φυσιολογικά εξωτερικά χαρακτηριστικά,αλλά παθολογική συμπεριφορά
που τα κάνει να διαφέρουν απο τα παιδιά φυσιολογικής ανάπτυξης.
οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε δει αυτή την παθολογική συμπεριφορά: παιδιά που γυρνάνε συνεχόμενα γύρω απο τον εαυτό τους,κουνάνε στερεότυπα τα χέρια ή το κεφάλι,αυτοτραυματίζονται,αντιδρούν στις αλλαγές,πολλές φορές δεν ανέχονται το άγγιγμα ακόμα και απο την ίδια τους τη μητέρα,αρνούνται να φάνε κάποιες τρόφες ή επιμένουν να τρώνε τις ίδιες,θέλουν να φορούν τα ίδια ρούχα,αντιδρούν σε πολύ δυνατούς ήχους.
Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν απόλυτα και δεν τα εμφανίζουν όλα τα αυτιστικά παιδιά. Εκείνο που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα αυτιστικά παιδιά είναι η τάση να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο, ζουν με τον  εαυτό τους, αποσύρονται,απομακρύνονται και δεν παρουσιάζουν διάθεση για επικοινωνία,για την ακρίβεια δεν νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν.
ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι αυτά τα παιδιά είναι νοητικά υστερημένα, αντιθέτως...η νοημοσύνη τους πολλές φορές τα οδηγεί σε ασταμάτητη δημιουργία, με τις ικανότητες τους να διαφέρουν κατα πολύ απο αυτές των παιδιών τυπικής ανάπτυξης. 
Όσοι δεν έχουμε επαφή με αυτά τα παιδιά δεν μπορούμε σίγουρα να καταλάβουμε πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ζωή και όσοι έχουν μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο δύσκολη είναι  η αποδοχή, αποδοχή οτι η ζωή με ένα αυτιστικό παιδί θα είναι τόσο διαφορετική,τόσο για το περιβάλλον του όσο και για το ίδιο το παιδί που σίγουρα δεν επέλεξε νά γεννηθεί αυτιστικό. Αξίζουν  συγχαρητηρια σε όσους προσπαθούν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών αυτών,γιατί σίγουρα μπορούν να την έχουν.
ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΓΟΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ.
 ΔΕΝ ΤΟΥΣ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΑΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ,ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!!!!
Μαρία: γεια σε όλους
πριν απο έναν χρόνο ο γιος μου διαγνώστηκε με αυτισμό και μια εβδομάδα πριν η κόρη μου. το μόνο που μπορώ να πω είναι να είστε χαρούμενοι γιατι επιλεχθήκατε απο το Θεό να έχετε αυτό το παιδί το οποίο θα είναι πολύ ταλαντούχο και δύσκολο για όλους σας και πολλές φορές θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, αλλά αν μπορείτε εκείνες τις στιγμές να κρατάτε δυνατά και να έχετε υπομονή...

Ελένη:το μόνο που μπορώ να πω είναι υπομονή υπομονή υπομονή και όση υποστήριξη μπορείτε να έχετε. το μοναδικό που με ενοχλεί είναι όταν η κόρη μου έχει έντονα  δημόσια ξεσπάσματα  και όλοι την κοιτάζουν επίμονα, αλλά αυτό δε θα με εμποδίσει να την παίρνω μαζί μου βόλτα και να νιώθω πολύ υπερήφανη και τυχερή που την έχω. διαβάστε πολλά βιβλία και αν μπορείτε βρέιτε και άλλους γονείς με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε κοινές εμπειρίες.

Κατερίνα: είμαι μητέρα δύο κοριτσιών και ενός αγοριού. Το 43 μηνών αγοράκι μου διαγνώστηκε με αυτισμό.Είναι τόσο σκληρό και δύσκολο για μένα γιατί δεν ξέρω τι να κάνω. όταν θέλει κάτι δε μου μιλάει,αλλά  μου τραβάει το χέρι. πηγαίνει προνήπιο και η ώρα της τουαλέτας είναι πολύ δύσκολη στιγμή,χτυπάει συνέχεια τα χέρια του στο στήθος και οι δασκαλες πολλές φορες καταλαβαίνουν μα δυστυχώς δεν κατανοούν το πρόβλημα του. του αρέσει πολύ η μουσική και  τα τραγούδια. παίζει πολύ ωραία ντραμς και για την ηλικία του εχει φοβερό ρυθμό. τον αγαπάω τόσο πολύ...

βασίλης: μην αφήνετε την ελπίδα!
όταν σας πουν οτι το παιδί σας έχει αυτισμό ίσως σκέφτείτε τα πράγματα που δε θα κάνει ποτέ!
μην παρατήσετε ποτέ το παιδί σας. οι άνθρωποι δε θα σας καταλάβουν αλλά εσείς είστε η πιο σημαντική επιρροή στη ζωή του παιδιού, να το αγαπάτε και να το βοηθάτε να φτάσει το στόχο του, να γίνεται καλύτερο. μπορείτε να το κάνετε αυτό αλλιώς δεν θα είχατε επιλεγεί να γίνεται γονείς  και να λάβετε αυτό το ξεχωριστό δώρο, το παιδί σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου